tisdag 19 maj 2015

Smart idé, men den håller inte...

S J Watson är ännu en ny bekantskap och denna bok verkade minst sagt spännande och bra på många sätt. En kvinna har råfat ut för en olycka och har tappat minnet. Varje dag är som en ny dag för henne och hon minns endast det hon upplever från det hon vaknar tills hon somnar på kvällen. Imorgon är allt borta igen.

Det där lät ju som en riktigt bra thriller och den har faktiskt redan blivit film med bl a Nicole Kidman. Har inte sett den än, men om den brukar följa mönstret att filmen oftast blir sämre än boken den bygger på, då är det en riktig kalkonrulle.

Ja, tyvärr är denna bok inte vad jag hoppades den skulle vara. Den börjar bra och man kan sätta sig in i kvinnans dilemma att inte minnas något. Hon vaknar upp bredvid en man hon inte känner i ett hus hon aldrig sett osv. Hennes man måste varje dag förklara allt för henne om och om igen.

Man förstår att det kommer hända saker och att allt inte står rätt till. Vem är hennes man t ex? Döljer han något? Ganska snabbt kan man räkna ut det mesta och när det väl avslöjas, suckar man trött "det var ju det jag visste". Det blir lite för enkelt och förutsägbart, tyvärr.

En annan sak jag retade mig på var den fullständiga avsaknad av vänner, familj, bekanta, grannar osv.  Har en person råkat ut för vad hon gjort borde fler människor runt henne bry sig, höra av sig och hälsa på. Inte här. I boken verkar hon vara helt solo och väntar bara på att mannen ska dyka upp på kvällen efter jobbet.

Plötsligt dyker en doktor upp och man börjar få lite förklaringar på en del frågor, men så vips är han borta ur historien igen. Senare börjar boken hoppa mellan då- och nutid, men övergångarna är så subtila att man vet inte vad som är vad till slut. Jag läste slut på den, men de sista kapitlen rann bara förbi utan att ge minsta avtryck.

Så på det stora hela ett ganska lågt betyg. Tyvärr.

Finns hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar