lördag 12 april 2014

Flykten alla borde läsa om!

"Shin Dong-huyk föddes i arbetslägret 1982 och kände inte till något annat än den värld som fanns innanför det höga elstängslet där han växte upp. I tjugo år präglades hans liv av svält tortyr och angiveri ett upphittat riskorn kunde leda till en kamp på liv och död. Shin levde långt under varje form av mänsklig värdighet, ända till den dag då han lyckades fly och fann en helt ny värld, på andra sidan taggtråden."

Detta är en presentation av boken och det låter ju som en riktigt bra thriller. Tyvärr är det helt sant och boken är visserligen ett journalistiskt dokument, men inte desto mindre verklighetsförankrat och tillika hemskt.

Man får alltså följa Shin vars mor sitter fängslad och han föds i fånglägret. Tack vare Nordkoreas uppfattning om skuld, så anses även han vara skyldig och hålls därför fången från den dag han föds.

Hans berättelse om livet och förhållandet i lägret är ofattbara och hur vuxna människor kan behandla oskyldiga barn på det sätt de gör, är utom all fattningsförmåga. Till och med en robot har större samvete än de.

Jag tycker denna bok skulle vara obligatorisk i SO i skolan. Den är lika spännande som en thriller, lika äcklig som en skräckis och lika viktig som en atlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar