måndag 7 april 2014

Ingen lätt dag - ingen tung bok

Mark Owen är en amerikansk soldat som var med i uppdraget där Usama Bin Ladin dödades. Sedan skrev han en bok om detta och många andra uppdrag han varit med om innan dess samt en del om hur det är att tillhöra ett elitförband i amerikanska armén (rättelse: flottan).

Jag vet ingenting om dessa soldater, men det verkar som de är otroligt stolta över sitt jobb och sina uppdrag. Det de gör är höjt över allt och alla, känns det som. Det enda negativa i boken är en viss skämtsam frustration att deras klartecken dröjer pga byrokratin i Washington

Att unga män tränas upp till elitsoldater och sen skickas iväg på uppdrag till ett land de aldrig hört talas om (än mindre besökt) för att döda folk de inte vet nånting om eller rensa upp i en konflikt de eller ens USA inte är inblandade i, är mycket konstigt tycker jag. Att de är beredda att dö för detta, är för mig helt oförstående.

USA verkar för dessa människor vara "det enda rätta" och ska försvaras med alla medel, även om konflikten befinner sig på andra sidan jorden. Vi har rätt och de andra har fel, verkar vara deras generella uppfattning. I slutet av boken berättar han om hur han kommer hem från uppdraget och svänger in på Taco Bell för att äta. Han häller sås över den krispiga salladen. Radion spelar country. Han är i sitt hemland. Lite väl sliskigt, för mig...

Man inser ganska snabbt att alla dessa uppdrag han skriver om, där ofantliga mängder folk är inblandade och utrustning i massor går åt och det läggs ner månader i träning, måste kosta enorma summor. Det måste finnas andra viktigare saker att lägga dessa på.

Tyvärr tror jag att varje gång dessa specialstyrkor utför sina uppdrag och lyckas med dem, är det som ett kvitto på att de verkligen behövs och gör nytta. Och kommer att fortsätta finnas.

Finns hos Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Läs på lite bättre innan du publicerar nåt på internet. "ett elitförband i amerikanska armén" Navy Seal. NAVY - FLOTTAN. Sluta klaga på något du uppenbarligen inte vet någonting om.Ett tips, läs den på Engelska.

  SvaraRadera
 2. Som jag skriver vet jag inget om dessa soldater, så om jag felaktigt anger fel försvarsgren, ber jag om ursäkt.
  Denna blogg innehåller mina personliga åsikter om de böcker jag läser. Som tur är bor jag i ett land där det är min fulla rätt att framföra dessa åsikter på Internet eller annorstädes. En rättighet som Mark Owen och hans kollegor reser jorden runt, slåss och till och med är beredda att dö för. Så på sitt sätt är min blogg och även din kommentar en hyllning till honom och hans värv. Även om vi tycker olika.

  SvaraRadera
 3. Du har helt rätt i det att man får tycka och tänka precis vad man vill, men som du kanske förstår så blev jag ganska irriterad när du skrev att du inte inte visste något om dessa soldater och ändå skrev negativa saker om dem. Du är förmodligen inte insatt i militära förband, hur dom arbetar och varför dom finns till. Som sagt har alla rätt till sin egen åsikt och varken jag eller du har mer rätt.

  SvaraRadera
 4. "ofantliga mängder folk är inblandade och utrustning i massor går åt och det läggs ner månader i träning, måste kosta enorma summor. " Det är stora summor det handlar om men det är fortfarande billigare att skicka 15 special tränade soldater istället för att skicka ett helt kompani för att slutföra samma uppgift. Dom har dessutom större chans att utföra uppdraget utan att bli upptäckta och utan oavsiktlig skadeverkan på civil egendom eller civilpersoner.
  "för att döda folk de inte vet nånting om" före varje uppdrag går dom igenom den steg för steg, vilka personer som finns i området, Om det skulle vara ett så kallat "capture-kill mission" så finns det minst en eller flera personer som är målet, oftast skickas prickskyttar till området några dagar innan för att observera målet, och identifiera fientliga personer och för att kunna styrka att den/dem faktiskt finns i området. Alla soldater måste följa vissa insatsregler( Rules of engagement, ROE) det finns då så kallade legitima mål, varje situation är olika men grundreglerna är i princip att en person anses fientlig om denne bär ett vapen, synligt ,redo att användas, riktas mot dig, annan personal. Personen skjuter mot dig eller annan personal.
  "rensa upp i en konflikt de eller ens USA inte är inblandade i, är mycket konstigt tycker jag. Att de är beredda att dö för detta, är för mig helt oförstående." Som jag ser det, så gör dom inte det av politiska skäl, men mer av personliga skäl. Och ingen skulle offra sitt eget liv för uppdraget utan man gör det för att rädda livet på personen till vänster och höger om sig. Jag tror att Mark Owen skrev något liknande i boken.
  "Tyvärr tror jag att varje gång dessa specialstyrkor utför sina uppdrag och lyckas med dem, är det som ett kvitto på att de verkligen behövs och gör nytta. Och kommer att fortsätta finnas."
  Det är väl mest här jag och du har olika uppfattningar. Det finns en anledning varför nästan varje land i världen har special styrkor som kan utföra uppdrag som vanliga soldater inte kan. Även lilla Sverige har special styrkor (SOG, Särskilda Operations Gruppen) även dom utför uppdrag i Afghanistan och andra delar av världen. Dom skyddar diplomater i länder där det kan finnas hot mot deras liv, om en Svensk medborgare skulle bli kidnappad utomlands så är det dom som skickas för att frigöra dem. Dom gör också uppdrag som Navy Seal. Det låter kanske konstigt för dig och andra att döda en person kan rädda livet på ett flertal andra. Talibanerna i Afghanistan dödar inte bara soldater men också civila, det kan vara bara för att dom inte betalade "skatt" till dem. Och oräkneliga liv har förstörts av IED (Improvised Explosive Device) som talibanerna har grävt ner. Krig är förjävligt, men det har funnits i tusentals år och kommer att fortsätta finnas så länge någons ideologi är olik någon annans och någon tycker att just dom har rätt och alla andra har fel.

  Jag och du har ganska olika synsätt, och jag håller med dig om en del saker och håller inte med dig om andra. Jag hoppas du förstår att jag inte försöker påtvinga mina synsätt på dig utan jag ville bara dela med mig av min bild av det hela och lite information för att klargöra lite annat.

  SvaraRadera
 5. Vi verkar ju vara överens om att krig är för jävligt, det är väl tur det!

  SvaraRadera
 6. Ja, om det är något som vi kan enas om så är det det.

  SvaraRadera