onsdag 28 maj 2014

Kanada

Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara denna bok - Kanada av Richard Ford - hur ska jag sammanfatta vad som hände i den? Det händer egentligen inte så mycket. Inledningsraderna ”Först tänkte jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare.” är egentligen allt som händer i boken. Där emellan är det mest som en lugnt flytande flod. Men det är ju det som är så bra.

Boken handlar om två tvillingar, Dell och Berner, som är i tonåren när boken utspelar sig 1960. Det är brodern Dell som berättar historien och man får följa honom när han berättar om den lite udda familjen och deras öden. Bankrånet går som väntat inte som planerat och föräldrarna hamnar i fängelse. Då är barnen ensamma och måste se till att klara sig. Och det gör de, om än via en del felaktiga avstickare och mindre smickrande personer.

Det är ett väldigt målande språk och en känsla för detaljer som ofta gör att det tar tid att komma till sak, men i dessa typer av historier är det mer än välkommet. Det är landsbygd och udda karaktärer, lite sävligt tempo och helt jävla underbart.

Som de säger i Kanada, "I like!"

Köp hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar