måndag 30 juni 2014

Duktig pojk, han Lapidus!

Med succéerna i Snabba Cash-serien bakom sig har Jens Lapidus en del att leva upp till. Med denna nya bok kommer han säkert kunna fortsätta skratta var gång han går till banken, för den kommer lagom till sommaren och det är en lagom läsning för hängmattan.

Andan, språket, miljöerna och karaktärerna känner man igen från hans andra böcker. Även om historien denna gång utspelas bland samhällets "toppskick", så känner man igen sig. Det är inte lika rått och naket tufft som innan, utan här är grymheterna och sveken inlindade i glitter och varma pälsar. Det handlar  ju om en typ av människor som av egen utsago står på en nivå över alla andra och vilkas bankkonton utgör en substantiell del av landets BNP. Men inte fan är de trevligare och snällare för det. Tvärtom. De tvekar inte att utnyttja folk i sin närhet och gå bakom ryggen på sin egen familj för att uppnå det de vill. Vilket de också gör.

Här kidnappas en framgångsrik investerare som har många skelett i garderoben visar det sig. En fd fängelsekund och en ung kvinnlig advokat får i uppdrag att ta reda på vad som hänt. Polisen ska inte blandas in, utan detta måste skötas diskret. Såklart! 

Man känner igen sig från de tidigare böckerna och det är mycket "Lapiduskt", men denna gång är det mer av en traditionell thriller eller deckare. Bra gjort av författaren att byta inriktning och ändå behålla sitt signum så pass, men för mig blir det lite en bok i mängden helt plötsligt. Man förväntar sig ytterligare en Snabba Cash, men det är det inte. Detta är en deckarhistoria även om den har många likheter med tidigare alster, speciellt vad gäller språket. En bra bok, men inte jättebra.

Finns hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar