lördag 28 juni 2014

Pink Floyd, bra och intressant!

Första gången jag kom i kontakt med Pink Floyd på riktigt var när The Wall kom ut 1979. Jag gick i nian och var helt inne i punken. En kompis och jag var på Domus och kollade skivor, när han frågade om jag visste vad skivan med det konstiga utseendet var för något? Det såg ut som en vit mur med bara en handskriven text på.
- Det är inte punk och det är inte så bra, ljög jag utan att egentligen veta nånting.

Men en kort tid därefter var jag ju tvungen att kolla vad det egentligen var. Hur det lät. För det för tiden unika utseendet på konvolutet hade gjort intryck på mig, det erkänns. Och gissa om musiken också gjorde intryck. Jag var fast från första lyssningen och köpte omedelbart in ett exemplar av den dyra dubbel-LPn.

Jag har sedan dess lyssnat mycket på gruppen, men inte läst mer om dem än i en del musiktidningar och annat, så denna bok var en liten aha-upplevelse.

Det jag gillar är att den verkar mycket trovärdig och ganska saklig. Det är ett rakt och osminkat försök att skildra gruppen, dess medlemmar och vad som hände. Många andra biografier frossar en del i det icke-musikaliska och att smutskasta varandra. Denna bok berättar bara vad som hände, ur allas perspektiv och utan att lägga någon värdering i det. Det gillar jag.

Boken bygger mycket på intervjuer och då uttrycks ju vad var och en tycker och hur de upplevde olika händelser, men det känns alltid äkta. Att man sedan inte gräver i allt och försöker vända på varenda sten, känns helt rätt och bibehåller den mystik som alltid omgärdat gruppen. Man får veta det man behöver veta, men inte mer än så. När det gäller musiken och dess kraft får den tala för sig själv och som vanligt började jag lyssna om alla album för att hänga med i boken. Då upptäckte jag att en hel del har jag faktiskt missat. Jag har hört albumen, men när jag hörde dem då vara jag nog inte lika lyhörd som idag och missade ibland dess storhet.

Det här var en sån bok som ibland får mig önska att jag var 10-15 år äldre. Då hade jag fått vara med när det hände och det hade jag gillat.

Har du det minsta musikintresse, så är detta en bra bok och intressant läsning om en av rockhistoriens giganter. Gillar du Pink Floyd, är den ett måste!

Finns hos Adlibris och Bokus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar