måndag 15 augusti 2016

Älskade terrorist

Fantastiskt intressant bok om hur det är att bo och leva bland jihadister. Som någorlunda normal är det svårt att förstå hur en till synes vanlig svensk tjej med normal uppväxt, kan vända och ta till sig en så pass extrem tro som sufierna utövar. Men, kärleken är stark och människan i stånd till mycket.

Boken är väldigt rak och direkt på. Enkelt skriven med ett enkelt språk. Man kan nästan höra Anna själv berätta sin historia. Det gillar jag och Jesper Huor som hjälp henne, ska ha en eloge för det. Det kan med böcker som denna bli ganska självömkande och urskuldande så man blir trött, men här berättar Anna sin historia, helt enkelt. Inga omskrivningar eller bortförklaringar. Man inser att hon idag tar avstånd från sitt tidigare liv och åsikter, men gjort är gjort, liksom.

Gillar man att läsa om verkliga människor och udda livsöden, så är detta en bra bok. Kan man dessutom läst den med ett öppet sinne, kan den öka förståelsen för varandra i världen. Även om man inte på något sätt håller med människor med en annan religiös övertygelse, får man ändå en viss försåelse för deras livssyn. Jag som är ateist, ser stora problem med alla religioner, men jag kan ibland förstå varför vissa människor gör som de gör, även om det de gör är helt förkastligt och i mina ögon moraliskt fel. Att Anna Sundberg kunde ta sig ur sin övertygelse och återgå till sitt "gamla" liv är ett gott tecken och bevisar ju att det går. Tyvärr ingår det ju i vissa religioner att själva ifrågasättandet och tvekan är förbjudet och belagt med så mycket skam och kan t o m bestraffas att ingen ens vågar tänka tanken. Om ingen någonsin ifrågasatt någonting och försökt förändra det dåliga till något bättre, hade vi fortfarande bott i grottor och ätit utan bestick. Detsamma gäller för religioner, men tyvärr tycker alltför många inte med.

Finns hos Adlibris, Bokus och Storytel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar