fredag 11 september 2015

Hemsk, men hemskt viktig berättelse!

Fausta var en vanlig kvinna med man och två söner och som ägde en krog i det forna Jugoslavien. Hon levde livet som vanligt, gick till jobbet på dagarna och hem till familjen på kvällarna, umgicks med vänner och grannar. Så en dag knackar kriget på dörren och allt vänds upp och ner. Nu är de plötsligt serber, kroater eller muslimer och den vänliga grannen är plötsligt ens fiende bara för att han har ett annat namn. Hennes söner behandlas också plötsligt olika eftersom de har olika pappor med olika ursprung. Och hon själv behandlas helt plötsligt annorlunda för att hon är gift med en man med annat ursprung än hon.

Så från att ha levt ett tryggt och rikt liv är hon nu mitt i en krigszon och den som tidigare var vän, kan nu mycket väl vara fiende. Hennes hus visar sig plötsligt stå på "fel" mark och hon får lämna det och nya hyresgäster som blivit utkastade från sina hus flyttar in. En hemsk tanke för oss i trygga Sverige, men detta hände inte alls långt härifrån och för inte alls länge sedan.

Fausta Marianovic skriver på ett rakt och okonstlat sätt, rakt på utan skönskrivningar. Det känns äkta och ärligt och ett ämne som detta kan nog bara behandlas på detta sätt. Det är intressant, roligt, hemskt och spännande och skrivet med en värme som lyser igenom. Jag gillade den.

Finns hos Adlibris, Bokus och Storytel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar