tisdag 11 augusti 2015

Hur ska det gå för Pinnebergs?

Håller helt och fullt med alla andra positiva recensioner och omdömen om denna bok - den är verkligen skitbra!

Hans Fallada var en tysk författare som levde 1893-1947 och denna bok kom ut 1932, det var en liten överraskning för mig när jag fick veta det. Den utspelar sig under mellankrigstiden, men är skriven på ett väldigt modernt sätt, så man märker inte av dess ålder alls. Men det är väl det som kännetecknar en klassiker. Denna bok kan jag med värme rekommendera!

Historien handlar om Johannes Pinneberg och dennes fru Emma och deras vedermödor i ett Berlin där det finns rika och fattiga. Pinnebergs tillhör onekligen de sistnämnda och deras kamp om tillvaron med förnedringar, uppsägningar, pengabrist, matbrist och kriser är otroligt fängslande. Man får en känsla av att det som berättas verkligen stämmer och inte är överdrivet åt något håll.

Detta är tiden innan Hitler kom till makten och man talar i boken om nazister, men som vilket parti som helst. Det lyser dessutom igenom att judar inte ses med blida ögon. Man kan förstå att i denna misär och lågkonjunktur där man dagligen griper efter halmstrån bara för att överleva, upplevde Hitler som lite av en frälsare när han några år senare klev fram och höll sina tal.

Hursomhelst är detta en riktigt bra bok som bör läsas av fler.

Finns hos Adlibris, Bokus och Storytel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar