fredag 4 april 2014

Gatukatten Bob

Den här boken ska tydligen bli film och jag förstår varför. Det är precis en sån historia som många vill se på vita duken och den kommer säkert att dra in massor av stålar. Jag hoppas bara rätt manus skrivs och rätt regissör får göra den, för i fel händer skulle den kunna bli en riktigt sliskig Disney-matiné.

Bokens titel förtäljer ju att det handlar om en katt, men i själva verket handlar den mer om dess ofrivillige ägare och tillika författaren, James Bowen. Han är en fd uteliggare, knarkare och en dag kliver Bob in i hans liv. De båda finner varandra och de blir bundisar för livet, i vått och torrt.

Att Bob är den droppe som får James bägare att rinna över och han inser på allvar att det är dags att ta tag i sitt liv, kan jag mycket väl förstå. Som stående utanför samhället får han nu plötsligt liv och folk ser honom för första gången på länge. Han försörjer sig som gatumusikant och med Bob vid sin sida, börjar pengarna plötsligt öka framför honom. Men framförallt stannar folk upp och talar med dem, är intresserade och lyssnar. De ger presenter till Bob och de blir så småningom kända i allt större kretsar, till slut finns de på YouTube, blir inbjudna till TV och nu finns denna bok.

Det är en trivsam berättelse, men utan katten Bob hade den varit ganska ointressant. Inte något större litterärt verk, utan några timmars smårolig läsning. Klart värd att läsa.

Finns hos Adlibris och Bokus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar