torsdag 4 december 2014

Förlorad heder

En bok med flera sidor. Det är en berättelse om livet för kvinnor i Jordanien och hur författarens vän och kollega Dalia blir dödad för att upprätthålla familjens heder. Att människor och framförallt kvinnor lever under vidriga förhållanden i vissa delar av världen är ju för jävligt. Hedersmord kan aldrig rättfärdigas eller förlåtas.

Det är, visar det sig, även en tillrättalagd eller bitvis falsk historia. Författaren har tydligen ljugit och förfalskat händelser och tidpunkter. När detta upptäcktes blev det stort rabalder och boken som innan avslöjandet höjts till skyarna, framstod plötsligt inte så seriös. Aja baja! Inte ljuga!

Men, faktum kvarstår ju att livet för kvinnor i Jordanien är ofta vidrigt och hedersmord sker hela tiden, inte bara där utan i hela världen. Så på det sättet är det en fascinerande berättelse, men väldigt mörk och hemsk, som sagt.

Vad jag tycker om de som vidmakthåller lagar och regler som gör hedersmord legitimt och anser att kvinnor ska klä sig på ett speciellt sätt, ska jag inte ta upp här, men det är inte.

Finns hos Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar