onsdag 16 december 2015

Almedalen kommer falla i glömska

Läste flera omdömen och artiklar om denna bok och hörde om den på både TV och radio, så den måste ju vara något utöver det vanliga, tänkte jag. Förvisso stämmer ju det till en viss grad - det är en ganska osvensk historia som utspelar sig och den är bitvis ganska brutal och blodig. Men för mig räcker det inte på långa vägar.

Om det skulle kunna hända att Visby eller annan stad i Sverige där mängder av politiker och andra samhällstoppar finns samlade, plötsligt invaderades av terrorister, låter jag vara osagt. Det kan det säkert. I den aspekten är det en rätt okej story, lite spännande och action.

Min största invändning är att det är en så jävla platt historia. Det börjar bra med att man får följa terroristerna i deras förberedelser, men så snart aktionen startar går det ned sån fart att det är över innan man ens hinner blinka. Vips har man intagit hela Visby och försåtsminerat hela muren bland annat. Med tanke på att under almedalsveckan är Visby knökfull med folk känns hela scenariot lite väl enkelt och lätt genomfört. På samma sätt fortsätter boken - så snart det drar ihop sig till någon sammandrabbning eller liknande, ökar spänningen och man undrar hur det ska går - så pang bom är allt över i ett svep. Jag fattar ingenting.

Dessutom finns det många intressanta personer som man får följa, både band de goda och de onda. Tråkigt nog lär man aldrig känna dem över huvud taget. Man får inte veta något personligt om dem eller knappt deras efternamn. Därför har jag svårt att ta till mig boken. Den känns ibland som en ungdomsbok, enkelt skriven utan för ingående djupa tankar och enkla personer som flimmrar förbi och gör sin grej och sen försvinner. Inte någon av mina favoriter!

Finns hos Adlibris, Bokus och Storytel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar