måndag 25 januari 2016

Historien om Leon

Ja, vad ska man säga eller skriva om detta? Hur många böcker har man läst eller hur många filmer har man sett om andra världskriget och dess hemskheter? Hur många historier om folk som överlevt koncentrationslägren har man fått lyssna på allt sedan skoltiden? Och hur många dokumentärer har det gjorts?
Svaren är nog tusentals och åter tusentals. Men oavsett antalet, så är dessa böcker, filmer och ögonvittnesskildringar ovärderliga och alltid högintressanta. Snart finns det inga människor kvar som var med då och då har vi bara deras berättelser. Och dess är så otroligt viktiga för att minnas och ta lärdom av. Så vi inte gör om samma misstag igen.

Denna bok handlar om pojken Leon från Polen vilkens far får anställning hos Oskar Schindler och på så sätt skonas familjen från utrotning. Så småningom får även Leon jobba på en av Schindlers fabriker och kan få lite extra mat, tillräckligt för att överleva. Efter kriget flyttar han och familjen till USA och skapar sig ett nytt liv, men minnena finns alltid kvar.

Det här är en ganska tunn bok, lättläst och enkel, men otroligt viktig och intressant. Fler borde läsa den!

Finns hos Adlibris, Bokus och Storytel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar