fredag 14 februari 2014

Svekets offer!

Set Mattssons andra bok följer den första och utspelar sig tidsmässigt strax efter den - i ett Malmö precis efter andra världskriget. Utan att själv ha varit med på den tiden, får man verkligen en känsla att vara på plats där och då. Författaren är ytterst skicklig på att återge en tidstypisk känsla och han fyller boken med små detaljer som gör det väldigt trovärdigt. Man kan se miljöerna framför sig och det skulle inte förvåna om SVT inte snart gör en TV-serie av hans böcker.

Denna bok Svekets Offer är inte riktigt lika bra som den första Ondskans pris. Den är bra, men ungefär på mitten går historien lite i stå. Det känns som vissa delar bara är utfyllning och att boken skulle kunna kortas en del.

I det stora hela är boken ändå mycket underhållande och spännande. Att den utspelar sig i en svunnen tid som man ändå känner igen, gör den än mer intressant. Hade jag dessutom varit Malmöbo, hade jag kännt igen alla miljöer ännu mer. Dess styrka är de otaliga detaljerna som smygs in överallt och gör det trovärdigt.

Detta är ju dessutom den andra delen i en trilogi, så snart kommer väl den avslutande boken och den bara måste man ju läsa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar