tisdag 11 februari 2014

Vad är svenskt, egentligen?

Ibland hör man någon säga "åh, det är så typiskt svenskt" eller "sådär gör vi bara i Sverige, det skulle aldrig hända i nåt annat land". Men är det verkligen så?

Qaisar Mahmood har här skrivit en rolig och underfundig bok om just detta med vad som är svenskt. På riktigt. Han har rest runt i landet i jakt på den äkta svenskheten, men den var nog svårare att hitta än han trodde. Han fick tips om att det fanns städer och ställen som var det äkta och riktiga Sverige, men vart han än kom gick fenomen och påståenden ganska lätt att applicera på vilken nationalitet som helst. Det var inte unikt för svenskarna, det visade sig vara lika vanligt i t ex länder i mellanöstern, men med lokal anknytning.

En intressant och lite skrämmande läsning var den hur han ofta blev och blir bemött. Inte heller detta är typiskt svenskt, men lika obehagligt för det. Han är född i Sverige och hans barn är födda i Sverige, men ändå anses de inte riktigt fullvärdiga medlemmar, bara på grund av utseendet. Boken slutar med en väldigt träffande episod, då hans barn ombeds ta med en maträtt från "sitt hemland" till skolan.

Jag gillade boken och den fick mig att tänka till och le igenkännande ibland. Fler borde läsa den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar