torsdag 19 mars 2015

Ares tecken bra och aktuell

Ares tecken från Buthler och Öhrlund är en traditionell kriminalroman och den innehåller och är uppbyggd med alla de obligatoriska elementen och följer ett förväntat skeende. Så man kunde tro att man skulle tröttna ganska snabbt och den skulle vara ointressant, men tvärtom. Den innehåller så mycket mer.

Handlar om poliskommissarie Jacob Colt som blir satt att utreda ett mord som till en början inte verkar vara så speciellt, men när nästa lik dyker upp med samma "signatur", Ares tecken, börjar man lägga ihop två och två. Fler lik dyker så småningom upp och man i9nser att man står inför något större än man först insett. När sedan nära och kära blir indragna på olika sätt, då ställs allt på sin spets.

Förutom mord- och misshandelshistorierna har boken många bottnar. Jacob Colt själv har det struligt hemma och hans icke-förhållande till kollegan Linda gör det inte bättre. Man får också följa flera huvudpersoner som antingen rör sig i skumma kretsar eller har problem av diverse sort. Deras historier vävs ihop och man får en mer och mer komplett bild. Jag gillar det.

Ganska snart står det klart att alla dåd drivits fram av homofobi och främlingsfientlighet av värsta sorten och man blir arg när man läser. Jag tror tyvärr att dessa typer finns därute och att boken egentligen beskriver något som mycket väl skulle kunna vara sanningen. Om det inte redan är det.

Herrarna Buthler och Öhrlund har här knåpat ihop en riktigt bra bok i mitt tycke. Med aktuella ämnen och lagom udda huvudpersoner är det mycket underhållande. Inte Nobelprisklass, men bra.

Finns hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar