måndag 15 juli 2013

Lättläst spänning

Köpte denna som pocket för att ha på en semestervecka i Danmark. Då den är ganska tjock (441 sidor) tänkte jag att den räcker ju länge. Men jag läste ut den på några kvällar. Den är med andra ord väldigt lättläst. Beror det på att den är så bra att man inte kan sluta? Nja, den är bra, men inte så jättebra. Den är inte heller så otroligt spännande att man bara måste få veta vad som händer på nästa sida. Den är lagom spännande.

Handlar om Martin som är världsberömd cancerforskare och författare. Han är ung, men med en bakgrund, erfarenhet och umgänge som en betydligt äldre herre. Det är en av bokens mindre tilltalande egenskaper - det att det verkar otroligt. För bra för att vara sant. Det håller inte riktigt ihop ibland. Att vara så ung och ha den positionen stämmer inte riktigt. Det fortsätter tyvärr i samma anda boken igenom.

Efter en olycka, tar han ett helt orimligt beslut och vips är han knarksmugglare. I nästa kapitel värvar han två av sina vänner till verksamheten som bara sådär kan lämna sina liv och bli knarkkurirer, utan att egentligen ställa några frågor eller ha några skrupler. De har ihjäl folk och de köper flygplan och bilar och allt verkar helt naturligt.

Boken innehåller alltså en del orimligheter och ologiska krumsprång och man lär heller inte känna huvudpersonerna. Det är mycket yta och glamour. Jag får en känsla av att det ibland är författaren själv som vill visa att han minsann känner till fina viner och hur en cigarr ska snoppas. Jag blir inte imponerad.

Trots detta är det en bra bok. Lättläst som sagt och kan man stå över att bli irriterad på alla orimligheter, så är det bra underhållning. Jag ska definitivt läsa fortsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar