tisdag 16 februari 2016

Bombmannens testamente

Det här är en mycket bra bok. Intressant, spännande och trovärdig. Lars Tingström som sedemera kom att kallas Bombmannen är huvudperson och hans testamente som han skrev på några pappersark och lämnade till sin advokat Pelle Svensson mot löftet att de inte skulle avslöjas förrän efter tio år, blev något av ett antiklimax. Var de äkta? Vad betydde de?

Oavsett vad, så är detta en bok väl värd att läsa. Den bygger på verkliga händelser och ska vara en sann redogörelse av vad som hände. Men, den är skriven i romanform, vilket gör att den svävar ut ibland och speciellt vardagliga händelser och vad som sägs är uppenbart fiktiva. Men det gör inget.

Eftersom jag även minns när Bombmannen figurerade i pressen och senare även Palmemordet, så är det högintressant att läsa om det på ett helt annat sätt än hur det beskrevs i tidningarna och på TV. Eftersom författarna valt att skriva på det sätt de gör, är det väldigt lättläst och man är bra på att hålla spänningen vid liv. Jag tycker aldrig att det blir långtråkigt eller segt, utan man vill hela tiden läsa vidare. Det är ett bra betyg.

Det enda jag egentligen har att invända emot är uppläsningen som görs av författaren själv, Lena Ebervall. Jag gillar inte författaruppläsningar, då det i 99% av fallen förstör boken. Denna gång undkom Lena med minsta möjliga marginal - hon är faktiskt helt okej på att läsa och hade kunnat blir godkänd om hon skippat alla dialekter och röstförställningar. Varför måste man spela teater och tro att det tillför något när man härmar än den ena än den andra? Läs boken, gärna med inlevelse, men håll för f-n inte på och härmas. I hate it!

Finns hos Adlibris, Bokus och Storytel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar