måndag 1 februari 2016

Mycket bra och nästan lite läskig...

Ulf Borgström alias Gryningspyromanen härjade mestadels i Skåne och säger sig själv ligga bakom över 200 bränder, men han kunde bara bindas till och dömas för två. Sommaren 2016 är tidigast frisläppningsdatum för denne ytterst skrämmande man och ska man lyssna till experterna och vad han själv sagt, kommer det att brinna igen. Och igen. Och igen.

Det här är en ytterst intressant bok om en människa som, snällt uttryckt, inte har alla hästar hemma. Även om flera psykologiska undersökningar inte visade på några mer allvarliga sjukdomar fann man ändå en hel del avvikelser från det moraliskt normala. Det boken berättar om är ju en till synes rätt normal kille som visserligen har en del problem, men lyckas ändå bygga upp ett ganska förtjänstfullt företag med sin bror. Men någonstans går det snett...

Det finns mycket i boken som man blir förbannad och irriterad på, t ex att trots att alla indicier pekade på Ulf så snart en brand upptäcktes, gick det inte att bida honom till den. Såhär i efterhand hoppas jag att flera inom rättsväsendet ångrar sig. Den skada han orsakade överstiger ju ekonomiskt långt det eventuella skadestånd man fått betala om man istället låst in honom och i efterhand fått ta tillbaka allt om det visade sig att han var oskyldig. Det känns som att ibland måste sunt förnuft få gå före praxis och regler.

Oavsett vad, å är detta en riktigt bra bok med mycket lärorik och intressant läsning. Och det hände inte för alls länge sedan vilket gör den än bättre. Rekommenderas å det varmaste.

Finns hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar