torsdag 2 juni 2016

Reacher kan man lita på!

Vet inte vilken bok i ordningen detta är som Lee Child skrivit om Jack Reacher. Vet ej heller hur många av dem jag läst, men det är mååånga. Och grejen med dessa böcker som i mångt och mycket är uppbyggda på samma grundmall - Jack kommer till en plats eller en stad av privata eller andra skäl och dras in i en utredning av något slag eller upptäcker själv att det är nåt skumt på gång och beslutar sig för att gräva vidare. Men ändå skiljer sig böckerna åt och de är alltid en fröjd att läsa. Så även denna, även om den inte hör till de allra bästa.

Denna gång var Jack lite lugnare och inte lika våldsam som han brukar vara. Kanske håller han på att bli gammal? Inte för att jag förespråkar våld, men han brukar i tidigare böcker alltid hamna i situationer när han riskerar att råka i slagsmål eller liknande och han med sitt överlägsna lugn varnar de andra att starta bråk. För deras egen skull. När det ändå händer, lyckas han ju alltid övermanna alla och slå ut dem med större eller mindre frakturer som resultat.

Här möter han en kvinna, en detektiv, och beslutar sig att hjälpa henne. Det är hela tiden på känn att det finns mer än professionella band dem emellan. Man funderar om det måhända ska bli nåt... Det är lite ovanligt och nytt för Jack. Börjar han bli mänskligt? Visa känslor? Vi får väl se i nästa bok.

Summa summarum är detta en bra och spännande bok. Inte den bästa av herr Child, men helt okej för hängmattan.

Finns hos Adlibris, Bokus och Storytel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar