onsdag 14 december 2016

Outliers

Usch, jag fick dåligt samvete av att läsa denna. Samt en känsla av att själv vara född i fel tidsålder.

Man har ju hört talas om 10000-timmarsregeln förut - att om man tränar på nåt i 10000 timmar blir man automatiskt briljant på det - men som bokens undertext säger finns det andra faktorer för framgång. Att vara född vid rätt tillfälle, t ex.

Författaren räknar upp flera exempel på framgångsrika människor som eftersom de är födda en viss tidsperiod, har med sina speciella kunskaper varit rätt i tiden. Som t ex Bill Gates. Han var inte direkt smartare än sina kompisar, han var ju en nörd som satt hemma och programmerade datorer innan de ens var populära. När de så småningom blev populära och möjliga för gemene man att köpa, då hade han ett försprång inom programmering och kunde utnyttja det.

Det är kul och intressant att läsa om alla dessa historier, men man får lite dåligt samvete när han klargör hur viktigt det är att framgång ofta danas i hemmet, från barnsben. Om ett barn växer upp i ett hem fyllt av böcker, där föräldrarna tar del i barnens intressen, ger dem självförtroende, tar med dem på museer och annat och lär dem saker hela tiden, har det större möjlighet att lyckas som vuxen. Där hade man säkert kunna gjort mer...

Finns hos Adlibris, Bokus och Storytel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar