tisdag 21 juli 2015

Kanonintressant om svenska uppfinnare

En liten, men ack så intressant bok om några av Sveriges alla uppfinnare som mer eller mindre förändrat världen. Kände igen alla namnen och kunde placera de flesta, men har aldrig hört historierna om dem och deras värv.

Blixtlåset, kullagret, kylskåpet, skiftnyckeln, tändstickan - alla är de svenska uppfinningar och de används idag över hela världen. I denna bok berättas om hur de kom till, vilka vedermödor, slit och hårt arbete som låg bakom den första fungerande enheten. Idéerna föddes ofta ur praktiska problem som behövde lösas eller av en ren slump. Men att få fram en fungerande pryl krävde många kraschade prototyper och misslyckade försök, ibland även olyckor. De flesta av de uppfinningar boken behandlar tillkom på 1800-talet och första hälften av 1900-talet och då var det mest praktiskt arbete och fysiska tester som gällde. Numera görs det mesta i datorn innan man ens går in i verkstan. På så sätt framstår dessa mäns (för det är uteslutande män) bedrifter mycket större i dagens ögon.

I jämlikhetens namn ska även nämnas att det ofta berättas om någons fru som kommit med en synpunkt, idé eller uppmaning som ibland gett mannen i fråga en aha-upplevelse och som löst problemet.

Mycket intressant och rolig bok att läsa. Vetenskap, historia och biografier i ett. Och lite stolthet också!

Finns hos Adlibris, Bokus och Storytel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar