torsdag 1 januari 2015

Sjukhuskatten Oscar värmer!

Intressant, rolig och framförallt gripande och lite vemodig läsning. Handlar om en katt, Oscar, som gjort sig själv till kringstrykande gäst på ett vårdhem för äldre. Precis som många katter gör, skapar Oscar sina egna regler och uppträder som om han äger stället, bestämmer och regerar. De anställda får anpassa sig till honom och de intagna får kela md honom på hans villkor. Precis som katter brukar göra.

Det ovanliga med Oscar är att han av någon anledning verkar veta när en person snart ska dö. Handlägger helt plötsligt i en säng bredvid en äldre och inom kort tid är personen död. Det verkar alltså som om han har ett sinne som känner av när livets slutskede är inne och då erbjuder han tröst och sällskap och värme. Ett sinne som och en egenskap många människor borde kosta på sig.

David Dosa är läkaren på detta vårdhem och han skriver väldigt bra och gripande om patienterna och deras öden samt hur deras anhöriga resonerar om livet och döden och allt där emellan. Jag gillar verkligen denna bok. det är en mycket behaglig läsning och en kärleksfull historia om människor i livets slutskede samt en katt som gjort till sin uppgift att finnas där för dem.

Fins hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar