tisdag 22 mars 2016

Lärorikt och underhållande!

En överraskande intressant bok på flera sätt. Man får sig en historielektion utöver det vanliga om ett väldigt specifikt ämne, men det är det som är så roligt och intressant. Jag gillar att läsa och höra historier om till synes helt vanliga och ordinära ämnen, men som ofta har en historia. I denna bok avhandlas hur man i Frankrike redan 1790 tyckte att de gamla systemen med fot, famnar, tunnor osv inte var så smart och det ställde ofta till problem. Till exempel var en fot olika lång beroende på var man var. Olika länder och till och med olika städer hade olika längd på sin fot. De förändrades även över tid, bl a beroende på vem som var kung för tillfället.

Så, man tyckte det var dags för en förändring. Men det var inte bara att presentera ett förslag och sedan byta. Nej, det fanns såklart flera olika förslag och alla tyckte att deras var bäst. Det stöttes och blöttes i många år och inte förrän 1840 blev det nya systemet obligatoriskt.

Eftersom detta förslag och idén föddes i Frankrike, var Engelsmännen naturligtvis emot det från start. I USA hade system kunnat blivit standard redan 1902, men tyvärr drog Kuba-krisen igång redan då och frågan hamnade i skymundan. Annars hade världen sett annorlunda ut...

Finns hos Adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar