tisdag 17 februari 2015

Drömmen om Sverige

Vad jag förstår var detta ursprungligen en eller flera artiklar i DN som Niklas Orrenius skrev och som nu givits ut i bokform med utökat material och tillägg. Känslan av tidningsartikel hänger kvar, men är absolut inget negativt. Tvärtom känns boken väldigt rak och ärlig, lättläst och lätt att ta till sig.

Kriget i Syrien startade 2011 och håller fortfarande på. Av landets 22,5 miljoner invånare befinner sig ca hälften på flykt, varav ca 3 miljoner i dess absoluta grannländer. T ex i Libanon, som tagit emot 1 miljon flyktingar. Libanon har själv en befolkning på 4 miljoner. Sverige har en befolkning på 9,7 miljoner och har tagit emot ca 50000 Syrien-flyktingar. Märker ni hur siffrorna haltar något?

Några av världens rikaste länder, Saudiarabien, Qatar, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Kuwait och Oman som alla ligger relativt nära Syrien har inte tagit emot en enda flykting. Nu haltar siffrorna än mer.

Men detta är inte inte en text om flyktingpolitik eller mina åsikter i frågan, utan om boken. Och boken är bra och väldigt intressant. Det handlar om riktiga människor som upplevt krig och helvete men mitt i detta vårdar den låga av liv som finns kvar inom dem och på nytt får den att växa. Tack vare Sverige bland annat. Detta är människor, oskyldiga individer som inte har någon som helst skuld till den pågående konflikten. De har heller ingen möjlighet att påverka utgången av den än mindre stoppa den. De får bara uppleva dess baksida. Människor som du och jag. Med samma drömmar. Drömmar om Sverige.

Finns hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar