onsdag 11 februari 2015

Ut ur skuggan och in i vad?

Intressant bok detta, speciellt i dessa dagar nu när det precis avslöjats att det förskingrats pengar i SDs topp och att Aftonbladets granskning av sajten Flashback resulterat i avslöjandet av en dubbelmoral utöver det normala. Höga partirepresentanter, t o m inom EU, har visat sig leva ett liv på dagen på jobbet och på sin fritid spridit rasistiska inlägg på nätet.

Boken som är skriven innan valet 2010 avslutas dessutom med reflektionen att om SD ska kunna vinna respekt, måste de ta avstånd från sitt förflutna, rensa upp i leden och kliva ut i ljuset. Detta säger ju de själva också att de gjort, men ändå dyker det upp tvivelaktiga personer med mer eller mindre idiotiska uttalanden, hela tiden. Än idag 2015. Never ending story...

Boken som sådan innehåller en redogörelse för partiets historia från en massa löst sammanhållna grupper som senare blev mer och mer seriösa och slutligen bildade parti enligt konstens alla regler. Det är väldigt intressant att läsa och jag blir både skrämd, arg och ledsen. Men det finns även en hel del humor, när man t ex läser om deras bravader och resonemang. Det ligger en hel del i det gamla ordspråket om "mer hår än hjärna", speciellt för en del.

Det mest skrämmande är ju att de idag sitter i riksdagen och har inflytande på folks vardag, om än begränsat, men ändå. Jag hör ju dessutom folks åsikter och läser kommentarer på Facebook, så för mig är det en ofantligt ledsam utveckling. Att folk idag, vuxet och upplyst folk, kan gå på detta och tro på vad SD och dess likar påstår utan att bemöda sig om att ta reda på fakta, är skrämmande. De om några borde läsa böcker som denna, så de inser vad de röstat på.

Finns hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar