onsdag 18 februari 2015

Gripande bortom förståelse!

Jag har tidigare läst Malin Sävstams bok om hennes tragedi i och med Tsunamin 2004. Eller tragedi, räcker det? Nej, hennes helvetes jävla äckliga katastrof. Men det räcker ändå inte att beskriva vad hon och Pigge Werkelin och alla andra drabbade var med om. Det är helt makabert och omöjligt att begripa.

Jag hyllar dem dock båda att i sorgen hitta kraft och mening att leva vidare. Vad man dessutom kan konstatera är att var och en hanterar krissituationer på sitt helt egna sätt och som Pigge skriver i boken finns inget rätt eller fel.

Boken är enkelt skriven av en enkel man och således enkel att läsa. Men det är fan inte lätt att läsa den ibland. Man fäller en tår och man rynkar pannan flera gånger när man läser om alla hemskheter och vidrigheter. Som pappa kan man inte föreställa sig hur det skulle kännas att förlora sina barn, men att man skulle få panik och gråta hejdlöst, kan man lätt inse.

Det var även intressant att läsa om hur Svenska myndigheter hanterade situationen och om hur de drabbade på plats upplevde den hjälp som knappt erbjöds. Jag håller till fullo med Pigge när han ifrågasätter varför ingen hade en säck pengar med sig att dela ut till behövande, så de kunde köpa mat, kläder och en biljett hem. Vad hade en miljon gjort för skillnad i statskassan? Där nere hade den gjort stor skillnad.

Det är tråkigt att läsa om hur regler och rutiner går före i en situation när regler och rutiner är bortspolade och handlingskraft och medmänsklighet är hårdvaluta. Det verkar som om många tjänstemän utför sitt värv med parollen att "om jag inte gör något alls, kan åtminstone ingen anklaga mig för att ha gjort fel". Helt jävla otroligt!

Bra bok som berör på många sätt. Viktig läsning. Rekommenderas!

Finns hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar